Natuur

  • Natuurgebied Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama

 

De Axarquia wordt omringd door een ruige bergketen, het natuurgebied Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama, waardoor er in de vallei een microklimaat heerst. In het dal vriest het nooit en is het een groot deel van het jaar zonnig. De top van de hoogste berg Maroma ligt op zo’n 2.028 meter en is in de winter bedekt met een laag sneeuw: een betoverend zicht!

 

In het natuurgebied leven nog steenbokken en zie je regelmatig arenden rondcirkelen. Steile rotshellingen bedekt met dennen, spitse bergkammen, diepe ravijnen en woeste bergbeken, olijfgaarden en ‘Pueblos Blancos‘ (witte dorpen): dat is wat je in Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama kunt verwachten. De dorpjes in dit gebied waren vroeger een toevluchtsoord voor struikrovers, bandoleros én later tijdens de Spaanse Burgeroorlog voor anti-Franco rebellen. De dorpen hebben hun Moorse karakter bewaard en zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Canillas de Aceituno is een van de meest authentieke bergdorpjes gebleven.

 

Meer weten over de Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama? Bezoek dan zeker www.andalucia.com


 

  • Olijfgaarden en plantages

Behalve het gebergte biedt de Axarquia ook glooiende olijfgaarden, plantages van avocado's en mango’s. Het uitzicht over het landschap met daarin het opaalblauwe meer van Viñuela is écht overweldigend. Als je geluk hebt, zie je zelfs kameleons in olijfbomen of gewoon langs de weg. Dankzij het milde klimaat leeft in deze streek namelijk de grootste populatie kameleons binnen Europa.